Blog

Jak prodat pozemek

Řešíte jak prodat pozemek? Úspěch předchází příprava, která začíná navržením vhodného postupu. Získejte povědomí o celém prodejním procesu.

jak prodat pozemek

Poraďte se s odborníkem jak prodat pozemek, vyhnete se chybám

Prvním krokem k úspěšnému prodeji pozemku je jasné stanovení cílů – jaké jsou Vaše potřeby? Chcete prodat co nejdříve, nebo preferujete vyčkat na co nejvíce zájemců? Máte dostatek času na vyřizování telefonátů, zodpovídání dotazů a sjednávání prohlídek, nebo upřednostníte komplexní servis realitní kanceláře?

Následujícím a stěžejním krokem je stanovení maximální možné tržní ceny. Ta vychází především z lokality, stavu pozemku a z aktuální poptávky a situace na trhu. Pro kvalitní a směrodatný odhad maximální tržní ceny (pomůže online kalkulačka odhad nemovitosti zdarma) nebo se nebojte spojit s realitním odborníkem, který vám nabídne zasvěcený pohled do problematiky a poradí, jak prodat pozemek. Zkušený makléř má totiž přístup k databázím s informacemi o již realizovaných prodejích, pomocí dat tak dokáže určit reálnou prodejní cenu. Realitní makléř vám pomůže také s nastavením optimální prodejní strategie, díky tomu eliminujete chyby, které by vás mohly stát váš vlastní čas, energii i peníze.

V inzerátu jasně vymezte specifikaci pozemku

Při přípravě textu inzerátu se zaměřte na detailní popis charakteru nabízeného pozemku. Jedná se o ornou půdu? O zahradu či zastavěnou plochu? Stejně tak uveďte počet parcel, ze kterých je pozemek složen a jeho rozměry. Prodáváte-li stavební parcelu, doplňte, zda je na ní možné stavět a další informace z hlediska územního plánu. Vedle fotografií pozemku promyslete také video prezentaci, budoucí kupec si díky ní může udělat lepší představu o velikosti pozemku v rámci okolí.

Hledejte cesty, jak být vidět

Nabídku k prodeji můžete vyvěsit na nejnavštěvovanější realitní portály nebo inzerát nabídnout do médií, pokud ale chcete zvýšit potenciál k prodeji, pamatujte, že kupující hledají také na stránkách realitních kanceláří či ve svém okolí. Spolupráce s odborníkem vám může rovněž přinést kupce z interních databází makléřů, kteří hledají specifické pozemky.

Nepodceňte přípravu

Pozornost věnujte také efektivní přípravě pozemku pro všechny zájemce. Nepořádek nebudí dobrý dojem, pozemek tedy ukliďte, posekejte trávu, posbírejte opadané ovoce a suché větve atd. Uklizený pozemek prokoukne a na zájemce dobře zapůsobí.

Kolečko emailů, telefonátů a plánování prohlídek je nevyhnutelné

Po zveřejnění inzerátu si v diáři udělejte dostatek prostoru na prohlídky, stejně tak na samotnou komunikaci se zájemci. Reagujte na zájem průběžně a vstřícně, ale buďte pragmatičtí – vážné zájemce si prověřte. Při samotných prohlídkách se vám zúročí čas strávený úklidem, před příchodem návštěvníků stačí pozemek zběžně prohlédnout.

Rezervací pozemku nemáte vyhráno

Vážným zájemcům o koupi předložte dohodu o rezervaci, která by měla počítat s rezervačním poplatkem a způsobem financování. Správně formulované podklady (tedy především dohodu o rezervaci a následnou kupní smlouvu) vám připraví specializovaný právník či realitní kancelář, která disponuje právním oddělením.

Poslední kroky před prodejem

Podepsáním kupní smlouvy oběma stranami to ale nekončí. Sjednejte si úschovnu finančních prostředků a požádejte o návrh na vklad vlastnického práva na katastr nemovitostí. V konečných výdajích se promítnou také poplatky za ověřování podpisů a listin, za listy vlastnictví, kolky, snímky z katastrálních map atd. Pro bezproblémové předání pozemku mějte po ruce předávací protokoly.

Prodáno!

Gratulujeme, již víte, jak prodat pozemek a vaše cíle jsou splněny. Pokud se rozhodnete nabízet pozemek bez zapojení realitní kanceláře, přejeme vám úspěch a pevné nervy. Pokud ale budete chtít jednotlivé kroky konzultovat s odborníkem, promluvte si s námi.

Chci nezávazně poradit s prodejem / pronájmem







Kde nás najdete

Quantum reality, spol. s r.o.
Štefánikova 248/32, Praha 5,
150 00, Smíchov / (1. patro)
IČ: 290 32 792

squares

Pracovní dny: 9.00 – 18.00 hod
Info@quantumreality.cz
+420 730 154 732 / +420 273 134 681