Blog

Jak pronajmout dům

Jestli zvažujete, jak pronajmout dům, který nevyužíváte, pak hledáte rady a zkušenosti. Jak se nenapálit a jak uspět na realitním trhu? Získejte povědomí o celém procesu a odneste si návrh efektivního postupu.

jak pronajmout dům

Poraďte se s odborníkem jak pronajmout dům, vyhnete se chybám

Prvním krokem k úspěšnému pronájmu domu je jasné stanovení cílů – jaké jsou Vaše potřeby? Chcete pronajmout co nejdříve, nebo preferujete vyčkat na co nejvíce zájemců? Preferujete dlouhodobý či krátkodobý pronájem? Máte dostatek času na vyřizování telefonátů a sjednávání prohlídek, nebo upřednostníte komplexní servis realitní kanceláře?

Následujícím a stěžejním krokem je stanovení maximální možné výše nájemného. To vychází především z lokalit, technického stavu domu a z aktuální poptávky a situace na trhu. Pro kvalitní a směrodatný odhad se nebojte obrátit na realitního odborníka, který vám nabídne zasvěcený pohled do problematiky a poradí, jak se ve vztahu pronajímatele a nájemce zorientovat. Zkušený makléř má totiž přístup k databázím s informacemi o již realizovaných pronájmech domů, pomocí dat tak dokáže určit reálnou cenu. Realitní makléř vám pomůže také s nastavením optimální strategie, díky tomu eliminujete chyby, které by vás mohly stát váš vlastní čas, energii i peníze.

Poctivá příprava se vyplatí

Před zveřejněním nabídky dům na představení světu připravte. Zkuste se na svou nemovitost podívat očima někoho, kdo hledá svůj vysněný domov a vyjděte těmto představám naproti. Vykliďte přeplněné místnosti a na místě ponechejte jen ten nábytek, který nájemcům chcete dát k dispozici. V zájemcích je důležité vyvolat představu, že si nemovitost mohou zařídit sami dle svých představ, proto odstraňte i osobní věci. Neodkládejte ani nezbytné opravy rozbitých dlaždiček nebo seškrábání loupající se omítky. Dojem z čistého a vzdušného prostoru je žádoucí. Inspirovat se můžete také fenoménem tzv. homestagingu, který tkví v dekoraci a vyšperkování nemovitosti. Fotografie budou váš dům prezentovat, mějte po ruce kvalitní foťák a foťte pouze za denního světla.

Inzerát musí být věcný i lákavý

Dbejte na to, aby byl text inzerátu co nejvíce objektivní, věcný a pravdivý. Zaměřte se na přednosti domu, včetně jeho dispozic, lokality a možností, které nabízí. Je na zahradě zázemí pro grilování? Nachází se v domě mnoho úložných prostor třeba na lyže a další zimní vybavení? Je kousek garáže přestavěný na malou dílnu pro kutily? Informace podobného charakteru v inzerátu uveďte, zdánlivé drobnosti se zájemcům mohou pomoci rozhodnout. Neopomeňte připsat informace o dopravní dostupnosti a občanské vybavenosti. V galerii ukažte nejen obytné prostory, ale také pozemek a nejbližší okolí.

Inzerát můžete vyvěsit na nejnavštěvovanější realitní portály nebo jej nabídnout do médií. Pokud ale chcete maximalizovat svůj potenciál, pamatujte, že zájemci hledají také na stránkách realitních kanceláří, se kterými mají spojenou pozitivní zkušenost z dřívějšího hledání pronájmu. Spolupráce s odborníkem vám může rovněž přinést nájemce z interních databází makléřů.

Kolečko emailů, telefonátů a plánování prohlídek je nevyhnutelné

Po zveřejnění inzerátu si v diáři udělejte dostatek prostoru na prohlídky, stejně tak na samotnou komunikaci se zájemci. Reagujte na zájem průběžně a vstřícně, ale buďte pragmatičtí – vážné zájemce si prověřte. Při samotných prohlídkách se zúročí čas strávený úklidem, před příchodem návštěvníků stačí vyvětrat nebo podpořit atmosféru vonnou svíčkou.

Projevený zájem nestačí

Vážným zájemcům o koupi předložte dohodu o rezervaci, která slouží jako pojistka vám i druhé straně. Správně formulované podklady vám připraví specializovaný právník či realitní kancelář, která disponuje právním oddělením. Před uzavřením dohody o rezervaci je nutné také dohodnout podmínky budoucího nájmu (výše a doba nájmu apod.).

Poslední kroky vedoucí k nájemní smlouvě

Po uzavřené dohodě o rezervaci mějte připravený návrh znění nájemní smlouvy, který má druhá strana právo připomínkovat. Zapracování všech připomínek ke spokojenosti všech neberte na lehkou váhu, finální verze nájemní smlouvy je důležitým dokumentem. Pro bezproblémové dokončení celého procesu pracujte s předávacím protokolem a nezapomeňte ani na případné formuláře na přepis energií. Pokud budete chtít jednotlivé kroky konzultovat s odborníkem, promluvte si s námi. Vlastník nemovitosti má naše služby zcela zdarma. Provizi hradí nájemce.

Pronajato!

Gratulujeme, již víte, jak pronajmout dům. Vaše cíle jsou splněny a nyní můžete svou energii věnovat novým výzvám.

Chci nezávazně poradit s prodejem / pronájmem







Kde nás najdete

Quantum reality, spol. s r.o.
Štefánikova 248/32, Praha 5,
150 00, Smíchov / (1. patro)
IČ: 290 32 792

squares

Pracovní dny: 9.00 – 18.00 hod
Info@quantumreality.cz
+420 730 154 732 / +420 273 134 681