Blog

Jaké jsou výhody a nevýhody bydlení v panelovém bytě?

Jako u většiny ostatních nemovitostí i ceny panelových bytů v posledních letech rostou a bydlení v nich si znovu získává své fanoušky. Stále však oproti ostatním formám představuje levnější variantu vlastního bydlení. Každý zkrátka potřebuje ke spokojenému a šťastnému životu jiné podmínky. Navíc se naše potřeby v čase mění. Co člověk to jiné preference, ani názory na bydlení v panelovém bytě tak nejsou černobílé. Jaké výhody a nevýhody lidé, kteří bydleli nebo bydlí v panelových bytech, zmiňují?

bydlení v panelovém bytě

Peníze

Nižší pořizovací cena a levnější provozní náklady. Pozornost je ale potřeba věnovat příspěvku do fondu oprav. Když panelový byt jednou pořídíte a zrekonstruujete, už je obvykle hotovo. U domu se pořád investuje, do zahrady, zdokonalování okolí nebo postupně chřadnoucích prvků (omítka, dřevěné prvky a krovy, úpravy a péče o zahradu a dalších). Pořízení rodinného domu tak pro některé rodiny znamená mnoho let bez dovolené a vzdání se světských radostí na úkor splácení, budování a neustálého zdokonalování domu a jeho okolí. Dům je zkrátka nikdy nekončící práce a investice.

Soukromí

U panelových bytů počítejte s větší koncentrací osob na jednom místě. Může to být spojeno s vyšším hlukem. Jsou však lidé, kteří si život bez komunity neumí představit, na dětství nebo pubertu strávenou se spoustou kamarádů “odvedle” nedají dopustit. A když zestárneme mnohdy blízkost lidí, občas prohozené slovo a pomoc sousedů oceníme. Pokud se podíváme na některé rodinné domy v tzv. “satelitech”, nalepené jeden na druhý, nebo v blízkosti dálnic a hlavních tahů z a do měst, můžeme o tichosti a soukromí takového bydlení lehce pochybovat.

Životní období

Když “vylétneme z hnízda” a jsme na začátku kariéry, bydlení nám často více slouží jako noclehárna a netrávíme v něm tolik času. U panelových bytů v takovém období oceníme blízkost centra měst a zábavy. Ani s příchodem dětí nemusí být touha po vlastním domě se zahrádkou vždy jen výhodou. Na jednu stranu se založením rodiny a příchodem dětí oceníme vlastní zahradu, na straně druhé školka, paní doktorka a obchod doslova “za rohem” se taky hodí. Bazén na vlastní zahradě je sice fajn, ale ukazuje se, že po letech stojí spoustu peněz jeho udržování a koupat se často chodí více kamarádi než domácí.

Dostupnost služeb

Panelové byty a sídliště byly budovány s ohledem na dostupnost nejdůležitějších služeb a také pohodlného a rychlého přístupu do center měst a za prací. V panelovém bytě ve městě tak máme většinou vše po ruce: školy, školky, obchody, lékaře i napojení na veřejnou dopravu. Na vesnicích a v okrajových oblastech měst to tak nebývá. Dojíždění do práce, za lékaři, rozvoz dětí do škol, školek a kroužků může ukrojit velký kus času i nervů celé rodiny.

Mazlíčci

Zahrada versus byt tady jednoznačně nahrává body ve prospěch rodinného domu. U panelových bytů je potřeba zvážit přítomnost domácích mazlíčků také s ohledem na sousedy. Při plánování je pak dobré respektovat nejen živočišný druh, ale i nároky konkrétního zvířete. A zvážit možnosti okolí, například dostupnost parků a volné přírody pro venčení.

Čemu věnovat pozornost při koupi panelového bytu

  • Technický stav domu i bytu
  • Právní stav
  • Orientace a poloha bytu: hluk – pozor na prohlídky o víkendech a v dopoledních hodinách, kdy je pohyb osob i doprava v okolí menší, světové strany – zima/horko, patro – pod střechou horko v létě a prosakující vlhkost při deští, nad sklepy vlhko a zima
  • Druh vlastnictví bytu
  • Jaké tam panují vztahy: zazvonit na pár sousedů nebo prohodit slovo se sousedy v okolí domu
  • Okolí: parkování, dostupnost služeb, plánovaná výstavba, napojení na veřejnou dopravu
  • Odhad-zdarma.cz: získejte nestranný a nezávazný pohled na tržní cenu vybraného bytu

Bydlení v panelovém bytě představuje i v dnešní době slušný standard vlastního bydlení s vynaložením rozumné sumy finančních prostředků. Ceny panelových bytů v porovnání s pořízením nového rodinného domu nebo bytu stále znamenají nižší vstupní investici. Při přemýšlení o vlastním bydlení v panelovém bytě je také možné zvážit určitý kompromis: panelový byt ve městě a k němu únik v podobě pořízení zahrádky, pozemku nebo chaloupky v přírodě, na venkově nebo za městem.

Chci nezávazně poradit s prodejem / pronájmem







Kde nás najdete

Quantum reality, spol. s r.o.
Štefánikova 248/32, Praha 5,
150 00, Smíchov / (1. patro)
IČ: 290 32 792

squares

Pracovní dny: 9.00 – 18.00 hod
Info@quantumreality.cz
+420 730 154 732 / +420 273 134 681